GABIEL ZETEA – Președinte al Consiliului Județean MaramureșGabriel Zetea: ”Masca de protecție reprezintă una dintre cele mai importante măsuri de prevenire a răspândirii noului coronavirus”


Pentru prevenirea răspândirea bolii COVID-19 în Maramureș, președintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea, vicepreședinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a declarat că, în urma consultării cu prefectul Nicolae-Silviu Ungur și cu directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP), dr. Rareș Pop, CJSU a dispus adoptarea a patru noi măsuri cu caracter de obligativitate în județ, care să fie aplicate de luni, 6 aprilie 2020.
Prima măsură care devine obligatorie, începând cu data de 6 aprilie 2020, pentru toți cetățenii județului Maramureș sau pentru cei care tranzitează județul, face referire la acoperirea feței (nas, gură) cu mască, inclusiv măști improvizate sau alte materiale de protecție, de unică folosință sau reutilizabile, în vederea reducerii riscului epidemiologic, de transmitere a virusului SARS-Cov-2. Măsura va fi aplicată în spații publice sau la locul de muncă de către toate persoanele, fie că acestea prezintă simptome de infecție respiratorie sau nu.
”Maramureșenii care părăsesc perimetrul casei pentru a ieși în spaţii publice: spaţii comerciale, pieţe, instituţii publice, şantiere trebuie să poarte un mijloc de protecție care poate fi mască sanitară, eșarfă, mască de pânză sau orice alt fel de material. Pentru a evita răspândirea virusului SARS-CoV-2, aceste mijloace de protecție îi vor proteja atât pe cei care le poartă, cât și pe cei din jur, fiind cunoscute cazuri de persoane infectate care nu prezintă însă simptome”, a declarat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.
Deși la începutul infectării cu coronavirusul SARS-CoV-2, multe țări occidentale au suținut că utilizarea măștilor de protecție nu este necesară, în ultimele zile, mai multe state europene au decis purtarea mijloacelor de protecție care să acopere fața și nasul. Cehia, Slovacia, Bosnia-Herțegovina, Austria și Bulgaria au introdus deja măsuri privind obligativitatea purtării măștilor de către toți cetățenii. Masca de protecție reprezintă una dintre cele mai importante măsuri de prevenire a răspândirii noului coronavirus.
Experții în domeniu contrazic informațiile Ministerului Sănătății, care susțin că doar masca sanitară protejează populația. Medicul Virgil Musta, de la spitalul Victor Babeș din Timișoara a subliniat că acoperirea nasului și a gurii e utilă, virusul putând fi inhalat, în lipsa unei măsuri de protecție, prin praful ridicat de vânt.  Potrivit lui Jeremy Howard de la Universitatea din San Francisco, purtarea măștilor poate reduce rata de infectare cu peste 50%. În condițiile stocurilor insuficiente, acestea pot fi confecționate în casă, dovedit fiind că și măștile artizanale oferă un grad semnificativ de protecție.
Coreea de Sud, Taiwan, Hong Kong şi Mongolia –care au fost aproape de epicentrul epidemiei-, au reușit să țină sub control răspândirea virusului apelând la această măsură completată de anchete epidemiologice, testare la scară largă și carantinare. Anthony Fauci, medic şi director al Institutului Naţional pentru Bolile Alergice şi Infecțioase din SUA, responsabil de coordonarea luptei împotriva COVID-19, a recomandat americanilor să-şi acopere gura şi nasul în timpul ieşirilor în public. Jerome Salomon, director general în Ministerul Sănătăţii din Franța a arătat că purtarea măștilor de către publicul larg ar trebui încurajată.  Academia de Medicină din Franța recomandă purtarea generalizată a măștilor, inclusiv a celor artizanale, motivând că persoanele afalte în perioada de incubație sau persoanele asimptomatice excretă virusul și mențin transmiterea infecției.
”Sunt mândru că Județul Maramureș a adoptat, în premieră, mai multe măsuri pentru protejarea cetățenilor săi, iar acum suntem unul dintre puținele județe din România care nu a înregistrat niciun deces datorat coronavirusului SARS-CoV-2 și sper ca, până la finalul epidemiei, acest lucru să rămână neschimbat. Lansez un apel către autoritățile centrale în vederea subvenționării costurilor măștilor de producție locală pentru populație, prețul acestora crescând exorbitant în ultima lună și jumătate. Fiecare cetățean ar trebui să aibă acces la astfel de materiale de protecție, cu toții avem dreptul la siguranță”, a conchis șeful administrației județene, Gabriel Zetea.
 
Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *