ULTIMUL PROCUROR

Ultimul procuror în viață de la procesul din Nurnberg a murit la 103 ani. Era din Maramureș

Asociația Maramureș Heritage a anunțat că Ben Ferencz, născut în anul 1920, în Ciolt (Sătmar atunci), Maramureș, a încetat din viață la vârsta de 103 ani. Ferecz a fost ultimul procuror în viață de la procesul din Nurnberg. Aproximativ 200 de inculpați germani au fost judecați la Nürnberg pentru crime de război și 1.600 de alte persoane au fost judecate prin modalitățile tradiționale ale justiției militare.

Ca și date biografice, știm că Benjamin Ferencz s-a născut în data de 11 martie 1920, în orașul Șomcuta Mare, din comitatul Maramureș, Austro-Ungaria (azi în județul Maramureș). La 10 luni, familia sa a emigrat în Statele Unite. Mai târziu Benjamin avea să absolve Facultatea de Drept a prestigioasei Universități Harvard, specializându-se în crime de război.

În 1947, la doar 27 de ani, a fost procuror șef în celebrul proces de la Nürnberg în care toți cei 22 de ofițeri SS judecați pentru uciderea a peste un milion de persoane din Estul Europei au fost condamnați, patru dintre ei primind pedeapsa capitală.

Potrivit ro.wikipedia.org, într-un interviu din 2017 oferit postului CBS News’, Benjamin declara: „Credeți că omul care a dat drumul bombei deasupra Hiroshimei a fost un sălbatic? Să vă spun ceva foarte profund, un lucru pe care l-am învățat după mulți ani. Războiul produce ucigași din oameni decenți. Toate războaiele și toți oamenii decenți. Dacă unii vor război în loc de pace, aceia nu sunt naivi, sunt proști. Au un grad incredibil de prostie, încât sunt în stare să trimită tineri ca să omoare alți tineri, pe care nici măcar nu îi cunosc și care nu le-au făcut vreun rău. Acesta este sistemul actual”. 

FOTO Asociatia Maramures Heritage

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *